Протести и стачки продължават срещу пенсионната реформа във Франция. Съобщава се

...
Протести и стачки продължават срещу пенсионната реформа във Франция. Съобщава се
Коментари Харесай

Протести и стачки продължават срещу пенсионната реформа във Франция

Протести и стачки продължават срещу пенсионната промяна във Франция. Съобщава се за стотици задържани след вчерашния митинг. 

Демонстрациите не престават и в петък, а синдикати готвят огромни стачки в идващите дни. 

Доставките на гориво във Франция може да бъдат още веднъж изложени на риск следващата седмица след апелите на профсъюзите за удължение на 10-дневната стачка в рафинериите в символ на митинг против решението на държавното управление да усили възрастта за държавна пенсия с две години до 64 години, заяви " Ройтерс ".

Говорител на оператора TotalEnergies (TTEF.PA) сподели, че при блокирани доставки от депа и рафинерии производството ще би трябвало да бъде спряно след постигане на оптималните равнища на запасите.

В понеделник гласоподават избор на съмнение на държавното управление.

Политически партии, които се опълчват на проекта за пенсионна промяна на френското държавно управление, внесоха вота в Народното събрание, откакто министър-председателят на страната Елизабет Борн употребява специфични конституционни пълномощия, с цел да наложи спорни пенсионни промени без утвърждението на Народното събрание.

Членовете на самостоятелната група Liot и тези на пет други опозиционни партии - с общо 91 депутати - внесоха първото междупартийно предложение за съмнение, заяви всекидневникът Le Figaro.

За да бъде свалено държавното управление, вотът на съмнение би трябвало да събере 287 гласа в Народното събрание.

След като законопроектът за пенсионната промяна беше признат от Сената в четвъртък, окончателният вид на проектозакона трябваше да бъде признат за парламентарно утвърждение.

Въпреки това, след съвещания с президента Еманюел Макрон, министри и други политически чиновници, министър председателят Борн се базира в четвъртък на член 49.3, който разрешава на министър-председателя да заобикаля Народното събрание.

Решението на Макрон беше подбудено от страха, че депутатите могат да блокират промените, защото държавното управление няма безусловно болшинство. Реформите включват повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години през 2030 година и условие за минимум 43 години стаж за право на цялостна пенсия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР